Fürdőgyógyászat:

Gyógyfürdőnkben rendelkezésre álló gyógyászati kezelésekről szeretnénk Önt tájékoztatni.

Szakképzett dolgozóink készséggel állnak az Ön rendelkezésére. Tapasztalja meg a nádudvari Gyógyvíz jótékony hatását. Egészsége érdekében vegye igénybe sokrétű gyógyászati kezeléseinket. Nem csupán speciálisan a problémájára irányuló kezelést fog kapni, szakképzett dolgozóink olyan tanácsokkal is ellátják, melyeket hasznosíthat a mindennapjaiban. Gyógyfürdőnkben reumatológiai és fizikoterápiás szakrendelés üzemel, ahol Tb támogatott kezeléseket lehet igénybe venni. A fürdőgyógyászatban ásványvizeink fizikai és kémiai gyógyító hatását hasznosítjuk.

A mozgásszervi megbetegedések nagy száma és a lakosság igen jelentős körét érintő elváltozások miatt egyre nagyobb jelentőséggel bírnak azok a terápiás eljárások, amelyekkel mind a gyógykezelés, mind a prevenció – vagyis a megelőzés – hatékonyan alkalmazható:

 • csökkenthető a gyógyulásra vagy az állapotjavulásra fordítható idő,
 • javítható az életminőség, csökkennek a fájdalmak, a mozgáskorlátozottság mértéke,
 • javul a fizikai erőnlét, a terhelhetőség,
 • tudatos, helyes életvitel irányába mozdítja a betegeket, szakszerű tanácsadással segíti a táplálkozás, a rendszeres mozgás, a stresszoldás igényének kialakítását.

Minden érvényes magyar TAJ kártyával rendelkező személy a törvényi előírások szerint évente 2 gyógyfürdőkúrát vehet igénybe Országos Egészségbiztosítási Pénztári (OEP) támogatással. Valójában bárkit beutalhat a háziorvosa évente két alkalommal, ahol a folyamatos ülőhelyzetben végzett munka, a számítógép előtti görnyedés káros hatásait is enyhítik, kezelik. A háziorvos által kiállított beutalóval fel kell keresni a reumatológus szakorvost, aki ezt követően kiállítja a névre szóló kezelőlapot.

Gyógyászat:

 

Kezelések, illetve hatásuk:

 

Medencefürdő: Ásványi anyag tartalmánál fogva jó hatással van az idült mozgásszervi elváltozásokra, betegségekre. Fokozódik az izmok aktivitása, végtagmozgásokat könnyebb végrehajtani, fájdalomcsillapító, izomlazító hatású, relaxáló és pihentető.

 

Tangentor: A kezelést egy gyógyvízzel megtöltött orvosi kádban végzik. A kezelés mindig egyéni, hiszen a test megbetegedései is mindig egyéni jellegűek. A speciális kádban egy szabályozható erősségű, és irányítható vízsugárral végzik a kezelést. A testmeleg vizet csőből, kézzel irányítják testünk különböző pontjaira.

A tangentoros kezelés rezgésbe hozza a lágy szöveteket, ezáltal serkenti a vér és a nyirokkeringést, így fokozza az anyagcserét, hozzájárul a szervezet méregtelenítési folyamataihoz. A nyirokrendszerre gyakorolt hatása miatt erősíti az immunrendszert. Feloldja a stressz okozta feszültségeket, felfrissít, lazítja az izmokat, a vízbe bocsájtott rezgések áthatják a kötőszöveteket, így segíti a bőr megújulását, és azok rugalmasságát.

 

Szénsavfürdő: A szabad szénsavgáz apró buborékék alakjában borítja el a testfelületet egy speciálisan kialakított kádban – megvörösíti a bőrt, kitágítja, a hajszálereket ezáltal fokozza a vérkeringést.

Enyhe szív panaszoknál, infarktus utáni állapotban, kimerültségnél, stressz okozta panaszoknál nyugtatóhatású. Hatásos minden olyan esetben, amikor valamely szerv vérellátásának javítására van szükség. További javallatai: cukorbetegség, idegrendszer működésének javítása, kondicionálás, érszűkület, csontritkulás megelőzésének is kiváló kiegészítője.

 

Elektroterápia: Ultrahang, Tens, Interferencia, Stabilgalván, Diadynamic.

Orvosi javaslatra fájdalomcsillapításra, izomlazításra, idegregenerálásra.

 

Masszázs: Hatására nagyobb testfelületen alakul ki értágulat, javul a vérellátás, fokozódik az izmok oxigén és tápanyag ellátása. Jótékonyan hat a bőrre, izomzatra, idegrendszerre, kötőszövetre.

Izomlazító, fájdalomcsillapító, relaxáló és regeneráló hatású.

 

Csoportos gyógytorna:

 • nyak váll torna (eszközök: labda, bot, erősítő gumiszalag)
 • gerinctorna: izomerősítés, tartásjavítás
 • csípő alsóvégtag és csontritkulás torna: combizom-erősítő gyakorlatokkal
 • csontritkulásos betegek terápiás tornája

Vízalatti csoportos gyógytorna:

A torna termálvízben történik melynek során a felhajtó erő hatására csökken a vízben mozgó test súlya, így a mozgás nem terheli a szívet és a keringést valamint az ízületeket, ezért ízületi fájdalom mellett is kivitelezhető. Ezáltal növelni tudjuk az ízületi mozgékonyságot.

Kondicionáló, fájdalomcsillapító, anyagcsere serkentő, vér és nyirokkeringés fokozó hatású. Túlsúlyosoknak is kiváló, zsírégetésre amellett, hogy az ízületeket kíméli.

 

McKenzie torna:

A porckorongsérv illetve egyéb degeneratív gerincbetegségek kezelésére alkalmazott legsikeresebb módszer a McKenzie gyógytorna. Ezzel a speciális vizsgálati és kezelési technikával, amely szigorúan „jogosítványhoz” kötött, és amelyet csak diplomás gyógytornászok illetve orvosok alkalmazhatnak, a gerincműtétek nagymértékben lecsökkentek.

A McKenzie gyógytorna során a kitüremkedett, vagyis sérvesedett terület mechanikai úton történő helyretolására törekszünk, a gyógytornász által irányított speciális mozdulatokkal. A kezelés célja a nyomás alatt lévő ideggyök felszabadítása, fájdalom centralizálása, megszüntetése, utána pedig az állapot stabilizálása izmok révén.

A McKenzie gyógytorna, egy aktív mozgásterápiára épülő rendszer, amelynek során a páciens önállóan, otthonában is kivitelezheti a betanított tornagyakorlatokat, és ezáltal maga képes befolyásolni a fájdalmát és a betegség kimenetelét.

A személyre szabott mozgásanyag betanítását követően, egy fényképekkel illusztrált feladatsort kap kézhez a páciens, amit otthon precízen tud gyakorolni. A feladatok egyszerűek, könnyen kivitelezhetőek, nem eszköz igényesek, bárhol, bármikor elvégezhetőek.

A tornával hatékonyan kezelhetőek az emberek 80%-át érintő leggyakoribb gerinc problémák, mint pl.: csigolya elmozdulások, porckorong bántalom, gerincsérv, porckorongsérv és az ezekből kiinduló lábba, karba, hasba, mellkasba sugárzó fájdalmak és zsibbadások.

A McKenzie torna speciális vizsgálati módszerrel és aktív mozgásterápiára (gyógytornára) épülő rendszer mely hangsúlyozza a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokat. Ezen gyakorlatokkal a beteg saját maga képes befolyásolni a fájdalmát és a probléma kimenetelét.

A beteg tehát nem passzív szenvedője a kezeléseknek, hanem abban aktívan részt vesz. Ezt segítik az otthonra adott gyógytornagyakorlatok, melyek könnyen elsajátíthatók és ezt célozzák az ergonómiai tanácsok is.

A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése.

Egyéni foglakozás. Készpénzzel megvásárolható.

 

Fürdőgyógyászati kezelés:

A kezelések lényege, hogy az orvos által javasolt medencefürdőből és 3 féle kezelésből összeállított csomagból maximum 15 db-ot ír fel, mely évente 2 alkalommal vehető igénybe.

 

Kezelések ellenjavallatai: láz, fertőző betegség, AIDS, nyílt és nedvedző sebek, akut és subakut gyulladásos folyamatok, keringési elégtelenség, extrém magas vérnyomás,daganatos megbetegedés, sugár és kemoterápiás kezelés után, tüdőtágulat,tüdőembólia, menstruációs vérzészavarok, terhesség, akut esetek, agyvérzés, agyrázkódás, infarktus, mélyvénás trombózis.

 

Orvosi gyógymasszázs:

Célja a vérkeringés javítása és a feszes, kötött, fájdalmas testtájékok fellazítása. A bőr rugalmasságát vérbőség fokozásával állítja helyre, a bőr alsó rétegeibe lerakódott salakanyagokat eltávolítja és az izomzat keringését fokozva annak teljesítőképességét növeli.

 

OEP által támogatott kezeléseink:

 • Medencefürdő
 • Tangentor
 • Víz alatti gyógytorna
 • Gyógy masszázs
 • Szénsavas kezelés

Tb támogatott kezelések igénybe vételéhez szükséges okmányok:

 • házi orvosi beutaló
 • korábbi zárójelentések, leletek, röntgenfelvételek, egyéb belgyógyászati (pl.: kardiológiai, onkológiai) leletek;
 • onkológiai betegség esetén javaslat a kezelő onkológustól;
 • közgyógyellátás esetén közgyógyellátási igazolvány.
 • a kezelőlapot a pénztárnál, illetve a kezelés helyén be kell mutatni.

Amennyiben más szakrendelésről (ortopédia, ideggyógyászat, traumatológia) érkezik a páciens az ott kiállított 2db kezelőlap szükséges.

 

Gyógyszolgáltatásainkkal a Nádudvari Gyógyfürdő területén megtalálható gyógyászat épületében, hétköznaponként 8-16 óráig várjuk vendégeinket.

Rendel: Dr. Molnár Klára Ilona reomatológus

Rendelési idő: hétfő 09.00-15.00 óra között

Bejelentkezés a 06-54-527-096 –os telefonszámon. E-mail címünk: furdogyogyaszat@tvg-nadudvar.hu

Nádudvari Gyógyfürdő
4181 Nádudvar Ady Endre utca 2-4.

Tel: 06-54-527-096.